Welkom op ons blog! Dit is het blog van Elisabeth Smelik en Wendy (KNGF blindengeleidehond). Ook Minthe (pensionada) doet in onze verhalen mee.

Wendy helpt mij sinds 15-07-2019 de weg te vinden, mij veilig langs allerlei obstakels te leiden, zitplaatsen en deuren te zoeken. Ze doet haar werk fantastisch en ik vertrouw volledig op haar. Ze heeft een heel eigen vrolijk karakter, is slim en dol op zwemmen. Speelt graag met haar Wubba en mag heerlijk donderjagen met Minthe.

Als ambassadeur voor KNGF Geleidehonden geef ik samen met Wendy graag lezingen. Deze kunt u reserveren bij www.geleidehond.nl Lezingen kunnen gaan over onze avonturen, mijn persoonlijke verhaal, over alles wat betrekking heeft op KNGF Geleidehonden en lezingen over hoe om te gaan met mensen met een visuele beperking, met name in het verkeer.

Versoepelingen

Daar waren ze dan eindelijk, de aangekondigde versoepelingen met betrekking tot de maatregelen in verband met corona. Wat hebben we daar enorm naar uitgekeken. Niet omdat wij zelf in angst leefden, maar omdat ons leven bijna helemaal stil stond. Van alles kon al anderhalf jaar niet meer. Nu kunnen we weer naar de sportschool en de haakclub. Werken met een echt doel vindt Wendy fijner, want dan wordt ze tussendoor geknuffeld door personeel en verwend door lieve dames. Hopelijk mogen we na de zomer ook weer lezingen geven. Hoewel de besmettingen ondertussen opnieuw hard oplopen, verwachten we dat we niet terug gaan naar af. 

Ander vrijwilligerswerk (Oogvereniging, Participatieraad Assen, VN ambassadeurs, enz) ging wel door, maar louter telefonisch of digitaal. Daar hoef je de deur niet voor uit. Jan-Willen en ik waren op 6 juli 2021 veertig jaren getrouwd. Een feestje durfden we nog niet aan, maar we zijn samen een dagje naar Emmen geweest en zijn 's avonds thuis uit eten geweest. Het was al fijn om een kledingwinkel in te kunnen lopen, op een terras koffie met gebak te nuttigen. Zowel Wendy als Minthe waren mee. We hebben samen genoten. En we zijn verwend. Vriendinnen hadden een feestelijk ontbijt laten bezorgen, van een andere vriendin waren er bloemen en 's avonds waren er als verrassing bubbels met graveerde glazen! Geweldig. 

Voor ik het vergeet: "welkom lezers". Wanneer u hier nieuw bent, mijn blog is er vooral om u te laten zien dat het leven met een visuele handicap niet het einde van het leven is. Het is wel een uitdaging, maar met mijn blindengeleidehond vind ik het leven kwalitatief een stuk fijner, leuker, beter. Als ik daarover mag praten houd ik werkelijk nooit meer mijn mond. 

Veel leesplezier! 

De honden namen ons mee naar het strand.

Zwemmen

Wendy is een geweldige blindengeleidehond. In tuig kan ik voor 100 procent op haar werk vertrouwen. Ze weet de weg ook vaak beter dan ik. Met name de weg naar leuke plekken kan ze feilloos vinden. Ze verraadt daarbij gelijk de plek waar ik mij bevind. Ze gaat namelijk harder trekker als ze ergens zelf liever een andere kant op wil, dan waar ik naar toe wil gaan. Op zo'n moment ben ik precies op de hoogte.

 

Zwemmen!

Ze houdt ontzettend van water en zwemmen. Dat wist ik voor ik haar kreeg. KNGF Geleidehonden had mij gevraagd of ik daar bezwaar tegen had, want Wendy was eenmaal los niet uit het water te houden. Die uitdaging wilde ik wel aangaan en ik moet zeggen het valt mij niet tegen. Als er water is en ze mag niet zwemmen gaat ze aan de lijn. Makkelijk.

 

Fles apporteren

Natte hond

Wendy heeft zelfs last van zielenpijn als we in de buurt van zwemwater komen. Ze werkt netjes door, maar loeit ondertussen als een sirene. Ik vraag mij wel eens af of mensen dan denken dat ik haar op die momenten mishandel. Nee mensen, als Wendy van die geluiden produceert, dan weet ze dat ze snel iets mag doen wat ze heel heel erg leuk vindt. Het mooiste voor haar is wanneer ze iets uit het water mag halen. We gebruiken daar gewoon een plastic fles voor. Onderweg zit er water in en op de plaats van bestemming wordt het restje water opgedronken of weggegooid en kan de fles worden gebruikt. Hierbij heb ik wel de hulp nodig van iemand die kan zien, Gelukkig zijn er altijd wel mensen aanwezig en anders loop ik gezellig met een kennis naar de plas.

Een dag naar het strand en de zee is voor beide honden fijn. Minthe mag graag rollen in het zand en Wendy.....

De zee is absoluut het einde voor haar.  We binden haar wel vast aan een enorm lang touw, want Wendy zwemt letterlijk door de branding heen. Ze had net zo goed een geleidezeehond kunnen worden. Genieten van de natuur, de honden en elkaar. 

Er viel ons wel iets op met betrekking tot Minthe. 

Daar gaat ze

Minthe

Minthe wordt een dagje ouder. Toen we aan zee waren merkten we al dat ze minder enthousiast op het strand reageerde dan vroeger. Ze vond het heerlijk, maar donderjagen of rennen was er niet bij. De weken daarna gingen we beter op haar letten. Jan-Willem viel het op dat ze haar flanken in trok en dat ze geen zin meer had om met Wendy te stoeien. 

We maakten een afspraak met de dierenarts. Minthe was behoorlijk afgevallen (1,5 kg). Wendy is al geen dikkerdje, maar nu weegt Minthe die groter en ruimer in haar vacht zit, minder dan Wendy. De dierenarts stelde voor om foto's te maken van haar heupen en onderrug. Toen werd het probleem duidelijk. Behoorlijke slijtage van haar heup en de eerste wervel van haar onderrug. Ze heeft pijn. Dit hoort bij haar leeftijd. Bovendien heeft ze jaren hard gewerkt. Sindsdien zit ze aan de pijnstillers. Het resultaat is boven verwachting. We hebben weer een blij ei, ze speelt en stoeit met Wendy (niet al te lang). We moeten haar wat afremmen. We hebben een loopplank gekocht zodat ze niet meer in de auto hoeft te springen. We werden overladen met complimenten over haar verdere conditie, hoe braaf ze is en hoe mooi haar gebit eruit ziet (als van een jonge hond), ze mag wat zwaarder. Trotse hondenouders hier.  Met haar slijtage klachten is het lagere gewicht niet ernstig. Enfin er is ruimte om haar af toe een extra lekker runderoortje te geven en Griekse yoghurt. 

Lekker luieren in de mand

Samen eten en Sam mocht rustig erbij

Terrastraining In Callantsoog

Geknuffeld worden is altijd fijn

Opmerkingen

27.07.2021 18:16

Annet Visser

Een loeiende Wendy, wat een ontzettend lollig portret ☺️

27.07.2021 18:32

Elisabeth

Pretletter met een gevoel voor drama. Haha

27.07.2021 05:46

Ada Gorter

Wat een leuke blog. Met veel plezier gelezen.
Geweldig dat je zo kan genieten, het feit dat je je hondje nodig hebt geeft ook veel.
Kortom, petje af.. en wat leer ik er veel van.
Dank!

27.07.2021 18:27

Elisabeth

Dankjewel Ada, ja ze zijn onbetaalbaar voor mij en vele anderen.

26.07.2021 06:46

Jeanne Voeten

Leuk om over jullie te lezen. Geweldige honden zijn het allebei. Hoop dat Minthe het weer wat beter gaat. Wendy is zo te lezen echt een vrolijke hond.😊🍀🐶🐕

26.07.2021 16:50

Elisabeth

Ja Wendy is een hondje dat enorm vrolijk is en ondernemend. Pretletter, maar met haar werk is ze 100% serieus. Alsof er een knopje omgaat.

25.07.2021 20:27

Elly van Liempt

Wat mooi weer om te lezen. Het ontroert me steeds weer. Zo fijn die samenwerking tussen jullie. En dan die leuke foto met jullie kleinzoon erbij.
Gelukkig dat Minthe opknapt met de medicatie. Dank!

26.07.2021 16:49

Elisabeth

Dankjewel Elly, het blijft geweldig om over ze te schrijven. Zo dankbaar voor wat ze mij geven en gegeven hebben.

25.07.2021 16:53

Miek Wikkerink-Wagelaar

Keer op keer wanneer ik je collum heb gelezen geniet ik zoals jij met Wendy en Mirte omgaat! Ik hoop nog een tijd van je collums te mogen genieten !!

25.07.2021 17:05

Elisabet Smelik

Dankjewel voor dit prachtige compliment!

25.07.2021 14:05

Ruud

Wij hadden voor onze eerste Labrador een commando dat ze het water, meestal een vieze sloot, in mocht. PLONS!!!! Ook zo'n hartstochtelijk waterbeest. Fijn dat Minthe het weer beter doet, wist ik al

25.07.2021 14:34

Elisabeth

Dankjewel Ruud. Ja veel komt al in het kort op Twitter langs. Minthe zwemt nooit, maar mag graag in modderpoelen rollen. Hoe viezer hoe fijner. Het schone water waar Wendy in zwemt heeft mijn voorkeur