Welkom op ons blog! Dit is het blog van Elisabeth Smelik en Wendy (KNGF blindengeleidehond). Minthe (blindengeleidehond in ruste ) doet in onze verhalen mee. Sinds augustus 2021 hebben wij een klein rood katertje  met de naam Dikkie Dik, met hem hebben we voornamelijk veel schik. 

Wendy helpt mij sinds 15-07-2019 de weg te vinden, mij veilig langs allerlei obstakels te leiden, zitplaatsen en deuren te zoeken. Ze zoekte stoepen, loopt om plassen heen en laat mij nooit struikelen of mijn hoofd stoten. Ze doet haar werk fantastisch en ik vertrouw volledig op haar. Ze heeft een heel eigen vrolijk karakter, is slim en dol op zwemmen. Speelt graag met haar Wubba en mag graag donderjagen met Minthe en met Dikkie Dik.

Daar gaan we. Wendy loopt strak langs de plas water. Ik krijg geen natte voeten! Foto: @Ineke Heijting

Als ambassadeur voor KNGF Geleidehonden geef ik samen met Wendy graag lezingen. Deze kunt u reserveren bij www.geleidehond.nl Lezingen kunnen gaan over onze avonturen, mijn persoonlijke verhaal, over alles wat betrekking heeft op KNGF Geleidehonden en lezingen over hoe om te gaan met mensen met een visuele beperking, met name in het verkeer.

KNGF Geleidehonden opent werelden voor mensen met diverse handicaps. Zichtbaar en onzichtbaar. Zoek eens op YouTube naar KNGF geleidehonden, jullie vinden daar een wereld aan informatie, voorlichtingsfilmpjes, een inzicht in de kennels, medewerkers en clienten komen aan het woord. Bijvoorbeeld: https://youtu.be/InMygVwDLxo Buddyhond PTSS

Onderweg naar het Station. We gaan op pad.

Niet alleen ambassadeur, nu ook voorlichter

In mijn aanhef meldde ik altijd dat ik ambassadeur ben voor KNGF Geleidehonden. Voor de pandemie begon gaf ik iedere maand diverse lezingen over mijn geleidehond, onze ervaringen. Ook voor de oogvereniging kwam ik regelematig in actie om verkeerslessen te geven op basisscholen, ik gaf veel lezingen over de plastic doppenactie. Met de komst van corona en alle maatregelen lag mijn missie - mensen zich bewust laten worden van mensen met een beperking - volledig stil. Hoewel op de achtergrond ander vrijwilligerswerk door is gegaan, was dat meestal digitaal. 

 

Sinds kort mogen we weer op pad. Waar ik trots op ben is dat ik mijzelf nu ook voorlichter mag noemen voor KNGF Geleidehonden. Een vrijwilligersbaan waar ik officieel op moest solliciteren. 20 augustus van dit jaar vertrokken Wendy en ik met het openbaar vervoer naar Amstelveen, waar de honden in opleiding wonen en KNGF Geleidehonden is gevestigd. Thuis moest ik eerder een opdracht voorbereiden en in Amstelveen voor een camera en met publiek (diverse medewerkers met kennis van zaken en een deskundige op het gebied van verhalen vertellen en media). Ik had de indruk dat het goed ging, maar was wel heel blij dat ik in de week na dit gesprek hoorde dat ik 1 van de voorlichters ben geworden. Hoe het verder gaat lopen weet ik op dit moment niet. De naam voorlichter is tijdelijk. Men heeft een wedstrijd uitgeschreven voor deze taak. In ieder geval zal ik in de toekomst voor groter publiek en bij evenementen kunnen worden ingezet. Ik ben er blij mee en hoop dat ik veel kan betekenen voor KNGF geleidehonden, maar vooral voor alle mensen met een beperking die op enig moment een kanjer van deze school krijgen.

Stuwmeer

Vakantie

Dit jaar zijn we voor het eerst in 16 jaar echt op vakantie geweest. Eerder gingen we wel weekeindjes weg en een enkele keer een midweek, maar deze keer 14 dagen naar Oostenrijk.

Van begin tot eind genoten. Door pech kon ik niet veel lopen, een ruime week voor de vakantie scheurde ik een enkelband, maar uiteindelijk was dat helemaal niet erg. Ik ben een wandelaar en mijn man niet. Deze vakantie zaten we daardoor volledig op 1 lijn. We hebben historische plekken bezocht en bijzondere stuwdammen. We bekeken vantevoren wat hij leuk zou vinden en wat ik fijn vond. We hadden 14 dagen het mooiste weer van de wereld. Iedere dag konden we buiten zijn en buiten eten. Wat een genot.

Mijn favoriete uitjes waren watervallen bezoeken. Het geluid van vallend water en het vochtige getintel op je huid. Ik vond het heerlijk. De man heeft veel kunnen rijden. Bergje op en bergje af. Bochten nemen. Daarnaast bezocht hij dingen die hij interessant vindt (treinen, houtmuseum) en mocht ik heerlijk met Wendy aan terrastraining doen. Dan liet ik mij verwennen en Wendy kreeg ook haar beloningen voor het netjes bij mij blijven.

Volgens mij ziet men in Oostenrijk niet veel hulphonden. Wendy werd bewonderd, verwend en geprezen. Ik heb heel wat vragen kunnen beantwoorden. Wat voel ik mij dan trots op haar. 

St Magereten im Lungau

Terrastraining

Zitten ze alweer

Prinses Wendy en personeel in Salzburg

Malta Oostenrijk

Gezinsuitbreiding

Omdat dit mijn pagina is voor de avonturen van Wendy en mij met af en toe een berichtje over onze gepensioneerde Minthe, wilde ik het niet hebben over het kleine ieniemini rode katertje dat sinds een week of 6 deel uitmaakt van ons gezin. Ik kan het echter niet laten. Hij hoort erbij. Dikkie Dik is een moedig kereltje. Geboren op 10 juni 2021. Hij staat zijn mannetje en heeft de honden al volledig in zijn macht. Wij vermoeden dat hij ondertussen denkt dat hij een grote hond is. 

Ik ben niet bang voor een grote hond, 1250 gram mafkat

Het 'normale' leven

Ondertussen zijn we alweer een paar weken thuis en hebben we het druk. Ik moet helemaal opnieuw wennen aan alles wat ik vroeger ook deed. Ik merk dat door het tot bijna stilstand komen van ons sociale leven en veel vrijwilligerswerk, ik nu toch sneller moe ben. Ik ga schiften in mijn bezigheden en vrijwilligerswerk of ik wen er gewoon weer aan in de loop der tijd. Ik hoop dat jullie gezond mochten blijven in de afgelopen tijd.

Tot de volgende blog en vraag mij gerust voor een lezing, een verkeersles op een school. kleine of grotere groepen het mag gelukkig weer. Via www.geleidehond.nl kunt u een ambassadeur boeken. Scholen kunnen in Drenthe terecht bij drenthe@oogvereniging.nl en verder mag u mij rechtstreeks via het contactformulier benaderen.

Opmerkingen

17.10.2021 10:43

Merel Wikkerink-Wagelaar

Lieve Elisabeth, wat heb ik genoten van je collum van je verhalen en jullie vakantie in Oostenrijk en bovenal van de super lieve trouwe geweldige Wendy🙏🙏Laat ik je nu eerst feliciteren met
Voorlic

17.10.2021 15:08

Elisabeth Smelik

Dankjewel voor het compliment Merel. Je kunt in het menu nog veel meer vinden en terug lezen.