Wendy zwarte labrador retriever en Minthe blonde labrador retriever liggen naast elkaar. Minthe houdt Wendy vast met haar voorpoten.Ze liggen op de vloer.

Welkom lezers van ons blog!

Blog van Elisabeth Smelik en Wendy (KNGF blindengeleidehond). Minthe (blindengeleidehond in ruste) en Dikkie Dik (een klein rood je-weet-wel katertje) doen in onze verhalen mee. Jan-Willem, mijn echtgenoot, helpt mij met de foto's en de indeling, zodat jullie mogen zien wat ik niet zie. 

Wendy, (zwarte kruising labrador-retriever) van KNGF Geleidehonde is mijn helpende maatje  sinds 15-07-2019 en helpt mij in Assen en wijde omstreken de weg te vinden, mij veilig langs allerlei obstakels te leiden, zitplaatsen en deuren te zoeken. Ze zoekt stoepen, loopt om plassen heen en laat mij nooit struikelen of mijn hoofd stoten. Ze reist met mij door het hele land met de trein, de bus of tram. Ze doet haar werk fantastisch. Wendy  heeft een heel eigen vrolijk karakter, ze is slim en dol op zwemmen en mag ook graag allerlei dingen terugbrengen. Had ik al gezegd dat ik dol op haar, Minthe en Dikkie Dik ben? 

Wat eerder dan gewoonlijk.

Vandaag schrijf ik een blog om het jaar 2021 af te sluiten. Terugblikkend  op veel mooie momenten. De wandelingen die Wendy en ik maakten, Dikkie Dik die in ons leven kwam, de dekens die ik haakte. Een paar highlights voor jullie. We luiden dit jaar stilletjes uit. Lekker thuis, de honden in hun manden en de kat waarschijnlijk tegen een van hen aan. We eten wat lekkere hapjes en heffen het glas op 2022. Voor iedereen! Cheers.

Wij wensen jullie een zo goed mogelijk, gelukkig en gezond 2022 toe.  

 

Wandelen en lopen

We liepen heel wat kilometers Wendy en ik, samen of met een vriendin. Met een navigatie app of in een groep. Uiteindelijk zetten wij heel wat stappen. De laatste stappen heb ik vanochtend vroeg gezet. De overlast van vuurwerk is losgebarsten in de omgeving.Wat vuurwerk doet met iemand met werk gerelateerde PTSS kun jullie in deze animatie zien https://youtu.be/_xYeHo4GNlY

Hebben jullie de petitie voor een vuurwerkverbod getekend? Daar worden veel dieren en  vooral ook mensen met (hulp)honden gelukkiger van.  https://petities.nl/petitions/vuurwerkverbod

De laatste wandeling van 2021

Afstanden

In 2020 liep ik met Wendy langere tijd 10 kilometer per werkdag voor een goed doel. Dat lopen groeide uit tot een verslaving. Doordat veel vrijwilligerswerk stil kwam te liggen en nu opnieuw helemaal stil ligt, had en heb ik daar veel tijd voor. Wendy vindt het heerlijk. Als ze een dag niet hoeft te werken en te weinig kan spelen wordt ze ronduit lastig. Wendy is een hond die zich kan vervelen. Dan gooit ze haar speelgoed op mijn schoot, probeert ze Minthe te verleiden tot spelen en als Minthe niet wil is Dikkie Dik de klos. Vanochtend vroeg maakten we samen de laatste wandeling van 2021 

Wat cijfers: afgelopen jaar liepen we gemiddeld 20.284 stappen per dag. Dat is een gemiddelde, de afstanden wisselen elkaar af. We lopen gauw veel, want openbaar vervoer, binnenstad, buurthuis, sportschool en winkels zijn minimaal 2,5 kilometer van ons huis verwijderd, meestal meer. Het uitlaten van Minthe en Wendy en de lange afstands wandelingen erbij, zorgen voor een hoog gemiddelde. Gemiddeld liepen we 137 minuten per dag. De gemiddelde afstand was 14,3 kilometer per dag. Ik ben er zelf verbaasd over en blij mee. Voordat ik Minthe kreeg kreeg in 2012 liep ik alleen de stukjes die ik moest lopen en verplaatste ik mij vaak met een taxi. 

Kwaliteit van leven

Een geleidehond opent werelden, vergroot je wereld, maakt je zelfstandiger. Mijn zelfstandigheid en plezier in het leven ging met grote sprongen omhoog sinds de komst van mijn eerste blindengeleidehond Minthe. Daar waar Minthe mij het huis uit haalde en in beweging kreeg, mijn mobiliteit enorm vergrootte en zij weer plezier in mijn leven bracht, heeft de vrolijke en uitbundige energie van Wendy mij op het spoor van dagelijkse langere wandelingen puur voor de lol gezet. Animatie filmpjes en informatieve filmpjes over alle soorten honden die KNGF Geleidehonden traint vinden jullie op YouTube. Ondertussen wel 171 informatieve filmpjes en vlogs.  Een aantal ook met audio descriptie.

Haken

In 2021 haakte ik 12 dekens, vier omslagdoeken en verlootte er 1 voor het goede doel Missie538. Normaal haken we in groepsverband in het buurthuis De Schulp van Assen-Oost. https://www.deschulp-assen.nl/   Dit jaar is daar door corana weinig van terecht gekomen. De dames van onze haakclub en ik haakten thuis wel flink door. De dekens gaan naar mensen die ze nodig hebben. Wanneer ik niet wandel, dan zit ik wel met garen, een haaknaald en een haakwerk op schoot op de bank. Boekje aan. Heerlijk. Onze inspirerende organisatrice van de haakclub, Ineke Heijting (zij maakt die mooie foto's van mij en Wendy) brak afgelopen september beide benen. Ondertussen is ze na een lang verblijf in een revalidatiecentrum een paar dagen voor Kerstmis thuisgekomen. Alle gehaakte lapjes worden druk uitgezocht en samengesteld tot mooie dekens. De granny's worden tot dekens gehaakt door verschillende dames. Ik wens Ineke veel beterschap in het nog te volgen lange revalidatietraject toe. Wendy en ik staan te popelen om naar De Schulp te lopen en gezamenlijk te haken. 

De dekens zijn bedoeld voor zieke kinderen, volwassenen die ziek zijn of mensen/kinderen die om welke reden dan ook wat extra warmte nodig hebben. Jullie kunnen dekens aanvragen via Ineke Heijting, Aanhaken Assen-Oost https://www.deschulp-assen.nl/ of per e-mail ineke.heijting@gmail.com. 

Beeldhouwen

Het beeldhouwen stond langere tijd stil. Voorzichtig begonnen we weer in juni 2021. Op dit ogenblik hebben we kerstvakantie. Ik hoop met heel mijn hart dat we in 2022 wel mogen beginnen. Steenhouwen is mijn uitlaatklep. Ik word zen van hakken, schuren en schaven. Zelfs als mijn kunstwerk in tweeën breekt, zet ik mij daarover heen. Dat gebeurde met mijn zwarte stenen hondje, op een natuurlijk breuklijn. De steen is aan elkaar gelijmd. Ondertussen staat het kunstwerkje nu te pronken naast het beeld van Minthe op een oude weegschaal. 

Wendy vindt de route naar atelier De Steengroeve geweldig. Vaak kunnen we dwars door het Asserbos lopen. Terug mag zij de route naar huis bepalen. Meestal kiest ze voor de langste route met de meeste beloningen. Even haar salaris incasseren. Dit is onze langste route om naar een doel in Assen te gaan qua afstand. Van huis naar atelier is het  4,6 km. Wendy mag er graag zijn en zodra ze in de gaten heeft dat we een bepaalde afslag nemen verhoogt ze haar tempo. Ze wordt er steevast uitbundig begroet en geknuffeld door iedereen. Ik heb daar een eigen kleedje voor haar liggen. Gedurende de les ligt ze daar rustig op te slapen. Nou ja, tot er weer iemand komt om haar te aaien. Op de heenweg is ze glanzend zwart, op de terugweg is ze dof en grijs. Rarara 

Epiloog

Natuurlijk deden we veel meer, we gingen met vakantie naar het buitenland, Minthe is erg ziek geweest, maar nu weer goed gezond. Dikkie Dik ons kleine rode (je-weet-wel) katertje bracht ons de afgelopen maanden veel plezier. Ik ging naar het museum in Leeuwarden en kwam onverwacht in de krant.

Ik hoop dat jullie het goed zullen maken in 2022!  Laten we hopen dat de ambassadeurs van KNGF Geleidehonden weer op het lezingen pad mogen, ik de oogcafés voor de Oogvereniging in Assen mag organiseren (de eerst volgende is op 1 februari 2022 gepland ✌️) Voorlichtingen op scholen mogen doorgaan en veel aandacht voor de Witte Stok. Fijne jaarwisseling allemaal en tot in 2022. 

Dank dat jullie onze website al meer dan 50.000 keren hebben bezocht. 

Opmerkingen

25.02.2022 22:34

Franklin en elvera

Hoe gaat het met jullie. Ik kom wel is mensen met een witte stok tegen en wat mij soms boos maakt is dat de mensen die geen witte stok gebruiken de begrip niet kennen en leg het uit en dan snappen ze

25.02.2022 22:45

Elisabeth Smelik

Het gaat goed met ons. Dank voor het vragen. Ja die witte stok is belangrijk. Fijn dat je het mensen uitlegt. Groetjes aan Elvera