Minthe haar oren worden gewassen door Dikkie Dik, Wendy ligt gezellig met haar achterwerk tegen Minthe aan. Dit alles in slechts 1 mand.

Welkom

Blog van Elisabeth Smelik en Wendy (KNGF blindengeleidehond). Minthe (blindengeleidehond in ruste) en Dikkie Dik (een klein rood je-weet-wel katertje) doen in onze verhalen mee. Jan-Willem, mijn echtgenoot, helpt mij met de foto's en de indeling, zodat jullie mogen zien wat ik niet zie. Wendy, (zwarte kruising labrador-retriever) van KNGF Geleidehonden is mijn helpende maatje sinds 15-07-2019. Zij helpt mij in Assen en wijde omstreken de weg te vinden, mij veilig langs allerlei obstakels te leiden, zitplaatsen en deuren te zoeken. Ze zoekt stoepen, loopt om plassen heen en laat mij nooit struikelen of mijn hoofd stoten. Ze reist met mij door het hele land met de trein, de bus of tram. Ze doet haar werk fantastisch. Wendy heeft een heel eigen vrolijk karakter, ze is slim en dol op zwemmen en mag ook graag allerlei dingen terugbrengen. 

Intro

Terwijl diverse varianten corona nog steeds hun rondes doen in de wereld worden in Europa de meeste maatregelen in fases opgeheven. Na 25 februari 2022 wordt het leven bijna weer 'normaal'. Ik hoop dat de lezers van ons blog gaan genieten van alles wat er nu en na 25 februari mogelijk is. Ik merk dat Wendy en ik het nu al drukker hebben. Terugwennen is vreemd. De vele lange wandelingen worden minder, want we gaan weer naar de sportschool, de haakclub. Ook gaan we fysiek op pad voor de niet meer digitale vergaderingen van de Participatie Raad Assen en de Oogvereniging in Groningen. De afgelopen tijd reisden we diverse keren met de trein. We komen wel met gemak aan onze dagelijkse kilometers. Nu opgehakt in stukken. Wendy vindt dit echt leuk. Overal wordt ze enthousiast begroet en gekroeld als haar tuig af is. Met een zekere spanning kijk ik uit naar het moment dat KNGF Geleidehonden hun ambassadeurs weer fysiek op pad gaat sturen om lezingen en voorlichtingen te geven. Wendy en ik staan in de startblokken! 

 

Wendy en ik samen onderweg. Station Assen. Foto: Ineke Heijting

Bijzondere verjaardag

Mijn verjaardag is altijd aan het begin van het jaar. Ik ben op drie koningen geboren. De lockdown was van kracht en het zou het tweede jaar worden dat we mijn verjaardag niet konden vieren. Geen bezoek of uit eten. Vorig jaar ging mijn verjaardag heel stilletjes voorbij, al kreeg ik een feestelijk ontbijt van lieve vriendinnnen. Dit jaar maakten we daarom een plan om het toch tot een feest te maken.  We zijn op bezoek gegaan bij het puppypleeggezin van Wendy in de kop van Noord-Holland.

 

Bij het puppypleeggezin van Wendy was ook een andere pup waar Wendy mee kon spelen. Feest

Wat een feest was dat. Heerlijk om de dolenthousiaste herkenning van Wendy en de blijdschap van het puppypleeggezin te mogen beleven. Ik blijf het bijzonder vinden dat mensen bereid zijn een jaar lang een pup op te voeden en de pup daarna naar de school in Amstelveen te brengen. Het contact is zo waardevol voor mij en voor het pleeggezin. Na het bezoek zijn wij naar het strand gereden en hebben met Minthe en Wendy een koude, maar heerlijke wandeling gemaakt. Een prachtige dag. Minthe, Wendy en strand, dan kun je niet anders dan blij worden. Voldaan en moe kwamen we rond etenstijd thuis en hebben bij een plaatstelijk restaurant eten afgehaald. Uit eten thuis. Deze verjaardag was 1 groot feest.

Dansen op het strand.Wendy

Genieten van de zon op het strand. Minthe

Prachtige wolken schieten over de duinen

De zon zakt, het zeewater glinstert, de staart van Wendy kwispelt

Zielsgelukkige hond bij zonsondergang op een verlaten strand in Noord-Holland

Wanneer het hard regent

Wanneer het hard regent is er eentje hier in huis die dan smekend bij de deur gaat staan. Ze wil eruit en wel meteen. Die ene is Wendy. Ze weet dat wanneer de regen met bakken de hemel uitvalt, zij los mag lopen in het uitlaatgebied. Wendy is een waterrat EN een grote mensen vriend. Er wonen in ons park veel mensen met kleine kinderen en veel mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Zowel kinderen als de mensen met een beperking reageren vaak angstig op Wendy, dus als ze wordt uitgelaten, moet ze aan de lijn. 

Lekker in de mand met een badjas aan. Dikkie Dik houdt Wendy gezelschap.

Met slecht weer en vooral met regen komen wij nooit iemand tegen. Dan laat ik haar los. Voor ik het weet hoor ik "plons" en zwemt ze in 1 van de vijvers rond. Erin en eruit. Ze plonst, zwemt en duikt. Ze heeft het grootste plezier. Elf januari 2022 was zo'n dag. Een hele regendag met regen die recht naar beneden kwam. Voor Wendy werd het 1 groot feest. Ze deed menig regendansje. Minthe heeft geen hekel aan regen en kuiert wat rond om mij heen. Zij mag wel graag in modderplassen rollen. Ik heb goede regenkleding en geniet van mijn twee blije honden. Wendy komt keurig terug, maar uit het water kan ik haar niet houden. Gekke griet. Ik ben blij dat ik haar het commando 'schudden' heb geleerd. Ze schudt zich voor de deur van ons huis op commando een aantal keren goed uit. Binnen krijgt ze een badjas aan. Minthe droog ik af met een hondenzeem. (https://www.petfooddiscount.nl/producten/search_field/Honden%20handdoek} Daar maak ik ook alle hondenzooltjes mee schoon. Ideaal!

Volledige lichaamsmassage voor de honden

Zowel Wendy als Minthe krijgen 1 maal per maand een volledige lichaamsmassage van een kynologisch gecertificeerde masseuse. Ze vinden het allebei heerlijk, maar hebben het ook hard nodig. 

Minthe heeft het nodig omdat ze, nu ze ouder wordt, last heeft van pijntjes door artrose en daardoor bepaalde spierknopen ontwikkelt her en der. Ze vindt het heerlijk wanneer die worden opgelost en ligt volledig ontspannen en blij op de behandeltafel.

Wendy heeft het hard nodig. Door haar geleidewerk loopt ze veel in dezelfde houding waardoor bepaalde spiergroepen meer worden belast dan andere. Door massage en oefeningen zorg je ervoor dat de spierspanningen worden weggenomen. De massaseuse bekijkt/voelt goed waar de aandachtspunten zitten. Ze laat mij ook voelen waar ik bij Wendy op moet letten en welke oefeningen ik kan doen. Hiermee voorkom je eventuele toekomstige problemen. De honden en ik zijn erg blij met Ellen Bronsema http://www.ellenbronsema.nl/  Haar praktijk zit in Groningen. Ook Wendy geniet van de massage. Soms wou ik dat ik mijn twee hondjes was. 

Mag ik nog een keer baas?

Wat is dit toch genieten

Bijna klaar, nee toch?

Wat doe je daar met mijn achterpoot?

Na de behandeling ligt Wendy weer op de behandeltafel, je weet tenslotte maar nooit. Nog een keer?

Wendy was ziek

Op 7 februari gingen Wendy en ik op pad naar mijn sportschool. De heenweg liep ze als een zonnetje. Ze vindt het altijd fijn bij de sportschool. Er ligt daar wat lekkers voor haar klaar en veel mensen moeten achter de balie even met haar knuffelen. Het personeel is dol op haar.

Onderweg loste ze diverse lastige situaties voor mij op in verband met rioleringswerkzaamheden. Er was nog niets aan de hand. 

 

Een ziek hoopje hond, met de infuusnaald in haar poot voor hergebruik de volgende dag.

Op de terugweg wilde het werken met Wendy niet lukken. Ze stond iedere twee minuten stil en ik had geen idee waarom, want plassen of poepen wilde ze niet. Met enige oplopende irritatie modderden we een eind door tot Wendy opeens stokstijf stil stond en haar maag leegde. Ik dacht even dat ze gras had gegeten of iets had gekregen waar ze niet tegen kan. Daarna liep ze wat vlotter verder, maar tien minuten later herhaalde zich hetzelfde proces. Eenmaal thuis bleef ze spugen. Ze wilde niet drinken, niet eten. Kortom ziek. Jan-Willem en ik waren behoorlijk ongerust. De volgende ochtend nam Jan-Willem haar mee naar de dierenarts. Ja hoor, ze moest blijven, want er zat bloed aan de thermometer, dus ook in haar poep. Aan het infuus. Gelukkig mocht ze de nachten wel thuis slapen. Jan-Willem heeft haar telkens gehaald en gebracht. Ze knapte binnen 3 dagen goed op. Op dag 4 gaf ze aan dat ze wel erg graag weer wat plezier wilde maken. Binnen een week was ze onze lieve vertrouwde druktemaakster. Wij zijn blij met de dierenarts van de dierenkliniek in Assen. Er wordt veel gewaarschuwd voor dode vogels met vogelgriep en ook vergiftiging. Gelukkig was het een goed te behandelen virus. Wendy is jong en verkeert in prima conditie. De dierenarts is verliefd (op haar). Zulke patienten willen ze wel vaker. Zo lief, zo gehoorzaam en makkelijk.  Wendy laat alles zonder problemen toe. Blaft niet. Ik kan daar daarom dus goed inkomen, maar wat mij bettreft worden mijn honden nooit ziek. 

Epiloog

Dit was een kleine greep uit onze avonturen. Iedere dag beleven we wel wat. Dikkie Dik is dol op mijn haakgaren en haaknaalden. Hij jat de bollen onder mijn handen vandaan. De honden en Dikkie Dik zijn ook grappig met elkaar. Dikkie Dik heeft tot nu toe alleen honden als rolmodel gehad (hij mag van ons niet naar buiten). Die rode donder denkt dat hij een grote hond is en daagt de honden uit door een spelboog te maken of op zijn rug te gaan liggen. Jan-Willem lacht zich een kriek en ik krijg verslag van wat er gebeurt uit de eerste hand.

 

Minthe ik heb je, hahaha

Voorlichtingen en lezingen

Nog even dit Scholen, clubs, instellingen: ik kom graag spreken over mijn leven met mijn geleidehond, maar ook praten over veilig in het verkeer, hoe om te gaan met mensen met een (visuele) beperking en natuurlijk vertel ik heel graag over KNGF Geleidehonden. Onlangs heb ik zelfs geleerd om dit digitaal te doen. Mijn angst voor de camera overwonnen! Jullie kunnen een ambassadeur (we wonen door het hele land) voor KNGF Geleidehonden boeken bij: - http://www.geleidehond.nl - een verkeersles of voorlichting over hoe men blinden en slechtzienden op een prettige manier kan helpen per mail: Oogvereniging Drenthe@Oogverening.nl of via Groningen@Oogvereniging.nl en u kunt mij rechtsstreeks benaderen (zie het formulier hieronder) voor een spreekbeurt door een reactie achter te laten onder mijn blog. Ik geef in Drenthe, Groningen, Friesland ook lezingen en uitleg over de plastic doppen actie van de steunstichting Vrienden van de Plastic Doppenactie Noord Nederland.

Pssst Tot de volgende keer (niet verder vertellen)

Opmerkingen

22.02.2022 15:31

Corry Vos

wat is dit mooi en ontroerend om te lezen , en wat een hond voor je kan doen en betekenen , Elisabeth je gezinnetje is een voorbeeld voor velen , respect

22.02.2022 16:01

Elisabeth Smelik

Dankjewel voor je lieve woorden Corry. Mijn geleidehonden zijn zo’n verrijking van ons leven. Eerder gaf ik mijn leven een dikke 4 en sinds de hulphonden een dikke 8. Dat heeft ook invloed op mijn.

20.02.2022 18:25

Marianne pennarts

Het blijft leuk om als pleeggezin de blogs te lezen van hoe jullie samen werken en leven....

20.02.2022 17:15

gerda

Wat weer mooi om te lezen, te lachen om die twee lieverds en om de rooie je weet wel kater. Het is wel een mooi stel bij elkaar hoor. Leuke blog!

20.02.2022 21:12

Elisabeth Smelik

Dankjewel. Ik blijf het bijzonder vinden dat pleeggezinnen dit over hebben voor mensen met een beperking.

20.02.2022 15:52

Ingrid Elshout Twitter: @inja5248

Leuk geschreven blog Elisabeth.

20.02.2022 21:15

Elisabeth Smelik

Dankjewel voor het compliment Ingrid.