Blog van Elisabeth Smelik en Wendy (KNGF blindengeleidehond). Minthe (blindengeleidehond in ruste) en Dikkie Dik (een klein rood je-weet-wel katertje) doen in onze verhalen mee. Jan-Willem, mijn echtgenoot, helpt mij met de foto's en de indeling, zodat jullie mogen zien wat ik niet zie.

Wendy, (zwarte kruising labrador-retriever) van KNGF Geleidehonden is mijn helpende maatje sinds 15-07-2019. Zij helpt mij in Assen en wijde omstreken de weg te vinden, mij veilig langs allerlei obstakels te leiden, zitplaatsen en deuren te zoeken. Ze zoekt stoepen, loopt om plassen heen en laat mij nooit struikelen of mijn hoofd stoten. Ze reist met mij door het hele land met de trein, de bus of tram o.a. om lezingen te geven.

Wendy doet haar werk fantastisch en is ook een geweldig maatje voor mij, Minthe, Dikkie Dik en Jan-Willem.

Wendy in vol ornaat bij de Dogs of Fame in Echten.

Intro

De winter is voorbij! Het is voorjaar. Ongelooflijk hoeveel zon we in maart al hebben gehad. De winter sloeg begin april nog een weekje toe, maar ondertussen is het volop voorjaar. Door het mooie weer in maart hebben Wendy en ik veel kunnen wandelen. Voor ons plezier, maar ook om naar mijn bezigheden te gaan. De sportschool, het atelier De Steengroeve, de haakclub. Ik ben een aantal keren naar Oegstgeest geweest met Wendy. Daar woont mijn moeder die zich op haar 91e nog altijd prima helemaal zelfstandig redt. We reizen regelmatig naar Groningen waar we vergaderingen bijwonen van de Oogvereniging. Ook moet ik in verband met mijn oogziekte met enige regelmaat naar het UMCG. Nu alles weer fysiek kan, zijn we vaker op pad. Lezingen geven is terug op het programma. 

De oorlog in Oekraïne houdt ons bezig. Ik wil er in mijn blog niet zoveel over zeggen, want de hoofdrol van mijn blog  is voor Wendy wegelegd. Wij helpen de mensen niet door te stoppen met het vertellen over onze avonturen. Wel wil ik vermelden dat onze haakdames 182 zelfgehaakte dekens hebben gedoneerd aan Oekraïne. De hele voorraad was in 1 keer weg. Ondertussen hebben wel alweer meer dan 45 dekens gereed.

Veel leesplezier! 

Deken van granny squares

Boodschappen

Voor het eerst in heel lange tijd gingen d'echtgenoot en ik weer samen onze wekelijkse boodschappen doen. Samen met Wendy vanzelfsprekend. Wendy volgt Jan-Willem op het commano 'volg' de hele supermarkt door. Ze doet dit fantastich en met veel enthousiasme. Af en toe voel ik mij net een draaitol, omdat ze ook de scherpe bochten en het heen en weer lopen van mijn man met grote overtuiging volgt. Kwispelen met die staart. Ze vindt het zo'n  leuk spel!  Ik vlieg wel achter haar aan. 

Opeens bleef Wendy dralen bij een schap. Aanvankelijk had ik niet in de gaten dat ze mijn man niet meer volgde. Ze stond stokstijf stil. Jan-Willem riep haar, maar ze liep niet door. De dame lag met haar kop in het schap op een heel grote knuffel. Bij nadere inspectie bleek het een ijsbeer te zijn. Bijna net zo groot als zijzelf. Na bijzonder weinig overleg mocht ze met de hond in haar bek (nee hoor bovenop de boodschappen) naar de kassa. We hebben hem gekocht. Ondertussen wordt de beer intensief gebruikt door zowel Wendy, Minthe als Dikke Dik. Met zijn 4-en in 1 mand moet kunnen. 

Wendy innig tevreden met haar kop op de ijsbeer

Wendy is op stap met haar baasje, nu pikt Minthe de ijsbeer in.

De ijsbeer keurig in het midden en samen in de mand

Samen in de mand en samen de ijsbeer gebruiken kan ook.

Tot slot kan Dikkie Dik er ook nog wel bij.

Dogs of Fame met Wendy!

Wandelen

Een vriendin en ik gingen samen wandelen in de buurt van Echten. Het was heerlijk wandelweer. De omgeving is prachtig wandelgebied midden in Drenthe (in de buurt van Zuidwolde). We maakten een trage tocht van ongeveer 14 kilometer. Wendy volgt en doet haar werk ontzettend goed. In onbekend gebied is ze geconcentreerd en nieuwsgierig. Dat kost haar veel energie, daarom stoppen wij onderweg 1 of 2 keer voor thee/koffie een broodje. Wendy krijgt rust, water en iets om te knagen. Als het kan mag ze een tijdje aan de lijn meelopen. Bij Echten ligt het Boshuys. Dat was ongeveer het eindpunt van onze tocht. Daar hebben wij onszelf getrakteerd op koffie met gebak. Ze hebben er zelfs een menukaart voor honden! Wendy ging op de foto.

Het Boshuys heeft een wand "dogs of fame" genoemd. Ze maken van iedere hond die op de foto wil een mooie foto en een weekje later hangt de foto van jouw hond op de muur. Wendy is de eerste blindengeleidehond aan deze muur. Mijn hart gloeit weer van trots (kan het niet helpen).

Gewicht

Wij zijn oplettende baasjes wanneer het op het gewicht van onze dieren aankomt. Voor zowel de honden als de kat wegen wij het eten nauwkeurig af. Toch werd Dikkie Dik opeens zwaarder, terwijl hij een paar weken daarvoor nog gewogen was bij de dierenarts.

Dikke Dik had op zolder de voorraad zakken hondenvoer ontedekt... De rest kunnen jullie raden. Ondertussen zit hij weer op zijn oude gewicht. De dondersteen wilde zijn naam eer aan doen, denk ik. 

Dikke Dikkie Dik

Overgewicht

Overgewicht van dieren valt tegenwoordig onder dierenmishandeling las ik onlangs op Twitter. Niet alleen van te magere huisdieren kan melding worden gemaakt bij de Dierenbescherming, maar ook van te dikke huisdieren. Overgewicht wordt beschouwd als dierenmishandeling. Hierbij een artikel https://www.parool.nl/ps/veel-huisdieren-zijn-te-zwaar-en-krijgen-professionele-hulp-met-afvallen-zijn-vacht-verhult-veel~b7be57be/

Daar gaat ze het water in

Zwemmen, zwemmen

Zoekplaatje

Gevonden: en plastic fles

Showen in mijn badjas

Regen!

Als het hard regent weet Wendy dat ze ergens op de dag feest mag vieren. We komen nooit een mens of hond in het park tegen. (honden hoeven dan niet uit?). Ze mag bij regen los en zwemmen. Met een bosrand en twee vijvers vlak voor onze deur is dat gemakkelijk. Natuurlijk viste ze een plastic fles uit het water Hoezo retriever? We hebben al heel veel zwerfvuil samen verzameld. Handig! Voor we het huis inlopen moet Wendy zich een paar keren schudden. Dat scheelt 70% van alle nattigheid. Daarna krijgt ze een badjas aan en drogen we haar oorschelpen en oksels af. Knappe hond. 

Epiloog

Dit was weer een kleine verzameling uit onze dagelijkse avonturen. We halen veel uit de kleine dingen van het leven. Een geleidehond nodig hebben is niet fijn, maar een geleidehond mogen hebben is meer dan geweldig. Wendy brengt mij overal veilig naar toe. Wat ik extreem knap vindt is dat ze intelligent kan weigeren. Als ik in een bepaalde situatie zeg dat ze door moet lopen, weigert ze door te lopen als ze iets ziet wat gevaarlijk is. Onlangs weer een bus op een stoep op een gevaarlijk punt. Zo voorzichtig als zij mij van de stoep afleidt, strak om de bus loopt en mij snel terug brengt naar de stoep, gaat mijn verstand te boven. Ik snap niet hoe ze dit geleidehonden aanleren, maar het maakt dat ik steeds beter en steeds meer op mijn lieve maatje durf te vertrouwen. Ze doet het ongelooflijk goed. Daarnaast is ze een heerlijke vrolijke hond en in huis een ondeugende drop.

Er zijn meer bloggende geleidehondenbezitters. Doreen ter Beest (doordoreen.blogspot.com en Debby Buis (Www.tikjeanders.nl) kan ik aanbevelen. Herkenning, maar ook leuke tips. We schrijven allemaal anders. Voor belangstellenden en mensen uit de doelgroep kan ik deze sites aanraden. 

Voor meer informatie over geleidehonden: Www.geleidehond.nl

Voor meer informatie over de Oogvereniging: www.oogvereniging.nl

Opmerkingen

17.04.2022 21:19

Merel

Elisabeth wat een verrukkelijke blog heb je weer geschreven over Wendy… een geniet stuk wat je in één keer uitleest! Wendy een dikke knuffel voor je evenals 🙏🙏Minthe en Het kleine katertje !

11.04.2022 08:35

Astrid Maasdijk

Weer erg leuk om te lezen!!